90 godina plemenitog i humanog rada DVD-a Crnac

U nazočnosti saborskog zastupnika Josipa Đakića, obnašateljice dužnosti župana VPŽ Sanje Bošnjak, dekanice visoke škole za menadžment u turizmu i informatici Virovitica Vesne Bedeković, načelnika Crnca Mate damjana i Zdenaca Tomislava Durmića te mnogih visokih gostiju, u Crncu je proslavljen veliki jubilej 90. godina postojanja Dobrovoljnog vatrogasnog društva. Svečanost proslave započela je postrojavanjem i smotrom svih društva gostiju, a zatim su čelnici DVD-a Crnac uz načelnika općine Matu Damjana zapalili svijeće pokraj spomenika svetom Florijanu zaštitniku vatrogasaca ispred vatrogasnom doma. Potom je krenuo svečani mimohod svih vatrogasaca i gostiju ulicama Crnca nakon čega je u crkvi svetog Ivana Krstitelja služena i Sveta Misa koju je predvodio župnik župe Crnac Josip Marić. Svečana sjednica DVD-a Crnac održana je u društvenom domu, a otvorio ju je predsjednik društva Ivan Mašaberg predstavljajući rad društva kroz 90 godina, posebno se osvrnuvši na rad u proteklih 10 godina:

-Prva skupština društva održana je u kolovozu 1926. godine i tada je društvo imalo 26 članova, a vrlo brzo potom osnovan je i DVD Veliki Rastovac. Prolazili smo kroz teška razdoblja, ali malo po malo članovi su nabavljali vatrogasnu opremi i vozila i evo danas smo ponosni na svoje društvo koje je danas zahvaljujući mnogima, a u prvom redu Virovitičko-podravskoj županiji i Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje te posebno našem načelniku Mati Damjanu jako dobro opremljeno. Ono što želimo u budućnosti je još više potaknuti mlade i djecu da se priključe radu društva što nam jamči sigurnu budućnost. – rekao je između ostalog Mašaberg. Nazočne je potom pozdravio pročelnik područnog ureda DUZS-a Virovitica Josip Job, a zatim i obnašateljica dužnosti župana VPŽ Sanja Bošnjak:

-Nema puno mjesta u našoj županiji koje imaju ovako dugogodišnje i uspješno vatrogasno društvo kao Crnac i to je jedan razlog zašto je Virovitičko-podravska županija ove godine izabrala upravo DVD Crnac za županijsku povelju zahvalnosti. Virovitičko-podravska županija uvijek će biti na raspolaganju i pomagati društvu. – rekla je Bošnjak. Saborski zastupnik Josip Đakić također se obratio nazočnim vatrogascima te uz čestitku društvu slavljeniku rekao:

-Vaš rad kao i svih vatrogasnih društava je poseban, jer je humanitaran i dragovoljan koji služi u spašavanju i pomoći vašim mještanima. Taj rad je nemjerljiv kao i entuzijazam za novim usavršavanjem kako bi uvijek bili spremni bez ikakve naknade pomoći svojim sumještanima kada im je to najpotrebnije. Mi ćemo kao čimbenici političkog djelovanja dati sve od sebe da pomognemo onima koji svojim dobrovoljnim radom služe svome narodu. – rekao je Đakić. Načelnik općine Crnac Mato Damjan u kratkom obraćanju prošao je kroz godine rada DVD-a Crnac te naglasio:

-Vatrogasci općine Crnac nisu uvijek bili samo oni koji su gasili požare i spašavali ljudske živote, oni su oduvijek bili i organizatori skoro svih kulturnih manifestacija našeg mjesta, a to su i danas. Ponosan sam na sve što smo učinili za ovo društvo i na njih koji su uistinu na zavidnom nivou. – rekao je Damjan. U ime HVZ-a i Županijske vatrogasne zajednice obratio se Petar Čačinović. DVD Crnac potom je uručio zahvalnice zaslužnima te plakete i vatrogasne spomenice dugogodišnjim članovima pa su tako nagrađeni za 10 godina rada u društvu Dario Najcer, Darija Najcer, Josip Bošnjak, Ksenija Bartolić, za 20 godina Tomislav Holeš, Marijan Bognar, Matija Radinković, Mario Dudaš, Ivan Bošnjak, Saša Bognar, potom za 30 godina Rudolf Horvat te za 40 godina Ivica Tot, Milan Špoljarić, Ivica Najcer te Ivan Sudarić koji je dobitnik i spomenice vatrogasni veteran i Ivan Mašaberg koji je dobio i zlatnu vatrogasnu medalju. Zlatne plakete DVD Crnac za pomoć u radu društva uručio je Općini Crnac i načelniku Mati Damjanu, zatim srebrnu plaketu Pavi Sudariću.