Obilježena 25. obljetnica dragovoljnog uzimanja oružja prve grupe pripadnika pričuvnog sastava Policijske postaje Orahovica

U petak, 16. listopada 2015. godine, u Domu kulture u Crncu, obilježena je 25. obljetnica dragovoljnog uzimanja oružja prve grupe pripadnika pričuvnog sastava Policijske postaje Orahovica 18. listopada 1990. godine. Prije samog svečanog dijela okupljeni su položili vijence i zapalili svijeće na spomen obilježju palim hrvatskim braniteljima u središtu Crnca, a samom početku svečanosti Antun Grabovac pozdravio je prisutne goste i u svom obraćanju rekao:

– „O ovom događaju prije 25 godina gdje je 50-ak pričuvnih policajaca uzelo oružje u ruke i krenulo braniti naše domove moramo podsjećati svake godine one koji znaju, a isto tako prenositi to na mlađe naraštaje jer sam mišljenja da je ovo važan datum jer iz tih pričuvnih sastava policije razvile su se hrvatske vojne snage kakve danas postoje. Možda na početku nismo ni razmišljali kakvom smo se neprijatelju suprotstavili jer smo očito bili ludo hrabri. Nažalost danas mnogi od tih branitelja dragovoljaca koji su bili 3, 4 i više godina u ratu, nisu tada tražili svoja prava, ne rade nigdje, ne primaju opskrbninu, nemaju ništa i na granici su preživljavanja“. – istaknuo je Grabovac.

Nazočnima se obratio i domaćin skupa načelnik Općine Crnac, Mato Damjan, i sam jedan od tih 50-orice:

– „Sve ono što se događalo od 1990. godine pa sve do „Oluje“, nitko ne zna bolje od nas i sve ono u današnjim medijima o Domovinskom ratu i braniteljima nas pogađa, ali moramo biti dostojanstveni i vjerovati da će sve ove nepravde koje su zadesile branitelje biti ispravljene“. – rekao je načelnik Damjan.

U nastavku okupljenima se obratio gradonačelnik grada Orahovice Josip Nemec koji je također branitelj:

– „Evo prošlo je 25 godina, to je četvrt stoljeća, ali ja se i danas živo sjećam tih ranih devedesetih kada smo bili puni entuzijazma, ponosa što smo hrvati, što smo krenuli stvarati nešto o čemu su naši očevi, djedovi, pradjedovi željeli, a to je samostalna država Hrvatska. Mogu reći i da sam sretan što smo bili ta generacija koja je ostvarila snove našeg naroda. A sada kada vidim naše branitelje koji nemaju za život i kada se sjetim 100%-tnih invalida u Zagrebu koji već 250 – 260 dana prosvjeduju i traže da se vrati dignitet domovinskom ratu i onima koji su stvarali Domovinu, a nitko se na njih ne osvrće i mislim da je to jako žalosno. Nas već ima sve manje, vrijeme, bolesti i nedaće koje smo proživjeli u ratu sada nose svoje. Ali nadajmo se boljem i drago mi je što se okupljamo na ovim obljetnicama i nadam se da ćemo se vidjeti i nagodinu. Hvala vam svima i ostanite mi zdravi i veseli“. – završio je obraćanje gradonačelnik te je time završen i svečani dio ovog okupljanja.