Vijećnici općine Crnac održali svoju redovnu 14. sjednicu: Većinom glasova potvrdili izmjene i dopune općinskog proračuna za 2023. godinu

U društvenom domu u Crncu održana je redovna 14. sjednica ovog saziva Općinskog vijeća Općine Crnac.

Nakon usvajanja zapisnika s prošle sjednice uslijedio je Aktualni sat na kojemu je bilo nekoliko pitanja vezanih uz dijelove općine na kojima su potrebni određeni zahvati, a na koje je načelnik Mato Damjan odgovorio da su za iste projekti ili u tijeku ili će biti uskoro realizirani.

Nakon Aktualnog sata pred vijećnike je stavljena ključna točka ove sjednice, a to su Izmjene i dopune općinskog proračuna za tekuću godinu. Načelnik Damjan naglasio je kako se ovim izmjenama i dopunama proračun smanjuje ponajviše zbog nemogućnosti realizacije nekih kapitalnih projekata do kraja godine.

– Ovim izmjenama i dopunama proračunski prihodi smanjuju se za 467.202,02 eura čime planirani prihodi sada iznose 989.825,57 eura. Ukupni proračun za 2023. iznosi 1.574.783,55 eura. Primitke smo smanjili zbog nemogućnosti realizacije kapitalnih projekata poput Doma za starije i nemoćne do kraja godine – rekao je Damjan.
Nakon kraće rasprave, Izmjene i dopune usvojene su većinom glasova vijećnika. U nastavku sjednice pred vijećnicima se našla točka donošenja odluke o visini poreznih stopa godišnjeg poreza na dohodak. Načelnik Damjan naglasio je kako porezna stopa u Općini Crnac ostaje nepromijenjena.

-Prema novim zakonskim odredbama ovlast određivanja poreza je pripala općinama i mi smo ostali na poreznoj stopi u nižoj od 20 posto, a višoj od 30 posto tako da kod nas sve ostaje nepromijenjeno, odnosno sve je kako je bilo i do sada – rekao je Damjan i potom je ista odluka jednoglasno usvojena.

U nastavku sjednice doneseno je još nekoliko nužnih i redovnih odluka među kojima i ona o osnivanju vlastitog pogona za odrađivanje dijela komunalnih djelatnosti na području općine. Pročelnik Danijel Jozić rekao je kako se radi i na zakonskoj odredbi prema kojoj općina može osnovati vlastiti pogon za obavljanje komunalnih djelatnosti, a u slučaju Općine Crnac riječ je o uređivanju groblja te javnih općinskih površina. Jozić je naglasio kako će iste radove i dalje obavljati općinski komunalni djelatnik, a ova odluka samo prati pravilnike i zakonske odredbe.

Uslijedila je i odluka o regulaciji prometa u naselju Crnac, a uslijed uređenja Trga hrvatskih branitelja što je pročelnik Jozić pojasnio kako se ista radi isključivo zbog zaštite i sigurnosti pješaka na tom potezu.

-Ova odluka donosi zabranu zaustavljanja i parkiranja za teretne automobile na dijelu nerazvrstane ceste u Ulici Radničko naselje, točnije blizini Vatrogasnog doma na križanju sa županijskom cestom 4030 u Radićevoj ulici te također zabrana zaustavljanja i parkiranja teretnih automobila u Radićevoj ulici uz navedenu županijsku cestu, a i kod Doma zdravlja – rekao je Jozić, a potom je odluka usvojena većinom glasova.

Donesene su potom i odluke o osnivanju Savjeta mladih općine, Vijeća za prevenciju te još nekoliko nužnih odluka koje Općina i Vijeće moraju provesti sukladno određenim zakonima.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)