Novo ulaganje Općine Crnac u dječji vrtić u Velikom Rastovcu

Načelnik općine Crnac Mato Damjan danas je potpisao ugovor s državnom tajnicom Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željkom Josić o sufinanciranju projekata usmjerenih na poboljšanje materijalnih uvjeta u dječjim vrtićima u 2024. godini.

Riječ je o projektu ”Projekt ulaganja u objekt Dječjeg vrtića” u Velikom Rastovcu:

– U okviru ovog projekta planirano je novo opremanje postojećeg vanjskog igrališta od asfalta u multifunkcionalni gumirani teren za nogomet, košarku te ostale sportove u mjestu Veliki Rastovac na građevnoj čestici br. 651/626 k.o. Donje Predrijevo. Prva faza radova obuhvaća pripremne radove, dok druga faza radova obuhvaća manipulativne površine (uklanjanje humusnog sloja, čišćenje asfaltiranih površina, oblogu sportskog terena). Navedene aktivnosti pridonose provođenju poticajne demografske i obiteljske politike, kroz razvoj i unapređenje postojećih kapaciteta otvorenog igrališta dječjeg vrtića kako bi se omogućila raznolikost prostora za igru te doprinijelo poboljšanju sigurnosti djece u prostorijama objekta i izvan njega. Predmetnim ulaganjem, kroz unaprjeđenje kvalitete i raznolikost pružanja vrtićkog sadržaja, smanjiti će se regionalne razlike u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja što će stvoriti preduvjete za ostanak obitelji s djecom rane i predškolske dobi na području općine Crnac– kaže načelnik općine Crnac Mato Damjan te dodaje kako će uz već postojeća igrala, s dodatnom podnom oblogom unaprijediti sposobnost svrhovitog i skladnog korištenja vlastitog tijela usavršavanjem prirodnih oblika kretanja:

– Želimo poticati samostalno hodanje, puzanje, trčanje, penjanje, skakanje i doprinijeti razvoju motoričkih sposobnosti te djelovati na razvoj ravnoteže, spretnosti i sigurnosti u izvođenju pokreta kod djece. Postavljene antistres-podloge ispod vanjskih igrala u sklopu igrališta dječjeg vrtića doprinose poboljšanju sigurnosti djece, ublažavajući eventualne padove i smanjujući mogućnost ozljeda. Provedenim aktivnostima kroz razvoj i unapređenje postojećih kapaciteta igrališta dječjeg vrtića omogućiti će se raznolikost prostora za igru i doprinijeti poboljšanju sigurnosti djece, kao i ugodnom boravku. Provedbom projekta osigurava se pozitivno, raznoliko i sigurnije okruženje, koje u Dječjem vrtiću Lipa nije postojalo u toliko mjeri, što svakako utječe na odluku ostanka obitelji s djecom rane i predškolske dobi na području općine Crnac– nastavlja Damjan te zaključuje kako će ulaganje u okoliš dječjeg vrtića pridonijeti poboljšanju materijalnih uvjeta kao i podizanju kvalitete pedagoških standarda te doprinijeti ublažavanju postojećih regionalnih nejednakosti što pozitivno utječe na jačanje socijalne kohezije i održivog razvoja.

– Ukupni planirani trošak projekta iznosi 41.818,44 € PDV-om, a od Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade odobreno je sufinanciranje u iznosu od 33.036,57 EUR, dok će općina Crnac sudjelovati sa preostalim iznosom– zaključio je Damjan.

(www.icv.hr, vg)